Gjesteblogging: Din vei til effektiv lenkebygging

La oss dykke rett inn i den fascinerende verdenen av gjesteblogging og lenkebygging. Hvis du er en ivrig blogger eller en nettstedseier som ønsker å øke din online synlighet, er du på rett sted.

Hva er gjesteblogging?

Gjesteblogging, også kjent som ‘guest posting’, er en strategi der du skriver innhold for et annet nettsted. I bytte får du en verdifull tilbakekobling til ditt eget nettsted, noe som kan øke din synlighet og rangering på Google. Det er en vinn-vinn situasjon: vertssiden får unikt og relevant innhold, og du får en lenke tilbake til ditt eget nettsted.

Hvordan bygge lenker gjennom gjesteblogging?

Lenkebygging gjennom gjesteblogging er ganske enkelt. Først og fremst, finn nettsteder som er relevante for din nisje og som tillater gjesteblogging. Du kan gjøre dette ved å søke på Google med søkeord som «[din nisje] + gjestepost» eller «[din nisje] + skriv for oss».

Når du har funnet et passende nettsted, send dem en forespørsel om å gjesteblogge. Dette kan være en e-post der du introduserer deg selv, forklarer hvorfor du vil skrive for dem, og gir noen forslag til blogginnlegg du kan skrive.

Når du har fått godkjenning, kan du begynne å skrive ditt gjesteblogginnlegg. Husk å inkludere en lenke til ditt eget nettsted i innlegget. Dette kan være i forfatterbioen din, eller naturlig inne i teksten hvis det er relevant.

Gode nettsteder for gjesteblogging

Det er mange gode nettsteder for gjesteblogging på engelsk, men det avhenger av din nisje. For eksempel, hvis du er i teknologibransjen, kan nettsteder som TechCrunch eller Mashable være gode alternativer. Hvis du er i helsebransjen, kan nettsteder som Healthline eller WebMD være passende. For norske nettsteder begrenser det seg naturligvis noe mer, så sjekk listen over plasser vi har funnet i listen under.

Gjesteblogging vs lenkebyggingsnettverk

Gjesteblogging og lenkebyggingsnettverk er begge effektive strategier for å bygge lenker, men de har noen viktige forskjeller.

Lenkebyggingsnettverk, også kjent som ‘Private Blog Networks’ (PBNs), er grupper av nettsteder som er opprettet for det eneste formålet å bygge lenker. Mens dette kan være en rask måte å få lenker på, er det risikabelt. Google har uttalt at de ser ned på PBNs, og nettsteder som bruker dem kan bli straffet.

På den annen side, er gjesteblogging en mer naturlig og bærekraftig måte å bygge lenker på. Det gir også ekstra fordeler, som å bygge relasjoner med andre i din bransje og å posisjonere deg selv som en autoritet i ditt felt.

Gode nettsteder for gjesteblogging i Norge

For norske bloggere og nettstedseiere, er det mange lokale nettsteder som tillater gjesteblogging. Her er noen eksempler:

 1. Dinside: Dette er en av Norges største nettsteder for teknologi og livsstil. De aksepterer gjesteblogger om en rekke emner, inkludert teknologi, helse, reise og mer.
 2. Helsebiblioteket: Hvis du er i helsebransjen, er Helsebiblioteket et godt sted å vurdere. De aksepterer gjesteblogger om ulike helseemner.
 3. MatPrat: For de som er i mat- og matlaging, er MatPrat en flott plattform for å dele dine oppskrifter og matlagingstips.
 4. Bedriftsbloggen: Hvis du er i B2B-sektoren, kan Bedriftsbloggen være et godt valg. De aksepterer gjesteblogger om en rekke forretningsemner.
 5. iTromso: En lokal nyhetsportal for Tromsø. De aksepterer gjesteblogger om lokale nyheter, arrangementer og kultur.
 6. iTeknologi: En teknologiblogg som dekker de siste trendene og nyhetene i teknologiverdenen. De er åpne for gjesteblogger som kan bidra med innsikt og analyse om teknologi.
 7. Reiselivsbloggen: En blogg dedikert til reise og turisme i Norge. De aksepterer gjesteblogger om reisetips, destinasjoner og erfaringer.
 8. Kreativt Forum: Et nettsted for kreative fagfolk. De aksepterer gjesteblogger om design, kunst, reklame og mer.
 9. Markedsføringsbloggen: En blogg som fokuserer på markedsføring og reklame. De aksepterer gjesteblogger om markedsføringstrender, strategier og case-studier.
 10. Teknisk Ukeblad: En av Norges ledende teknologimagasiner. De aksepterer gjesteblogger om teknologi, vitenskap og industri.
 11. Digi.no: En ledende kilde for teknologinyheter i Norge. De aksepterer gjesteblogger om teknologi, IT og digital transformasjon.
 12. E24: Et av Norges største nettsted for økonomi og næringsliv. De aksepterer gjesteblogger om økonomiske trender, næringsliv og finans.
 13. DinSide: Et forbrukerinformasjonsnettsted som dekker en rekke emner. De aksepterer gjesteblogger om forbrukerrettigheter, tips og råd.
 14. NRKbeta: NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. De aksepterer gjesteblogger om teknologi, sosiale medier og digital kultur.
 15. Aftenposten: En av Norges største aviser. De aksepterer gjesteblogger om en rekke emner, inkludert politikk, kultur, sport og mer.
 16. VG: En av Norges mest leste aviser. De aksepterer gjesteblogger om aktuelle emner, nyheter og kommentarer.
 17. Dagbladet: En stor norsk avis som dekker nyheter, sport, kultur og mer. De aksepterer gjesteblogger om en rekke emner.
 18. Nettavisen: En norsk nettavis som dekker nyheter, sport, økonomi og mer. De aksepterer gjesteblogger om aktuelle emner og nyheter.
 19. TV2: En av Norges største TV-kanaler. De aksepterer gjesteblogger på deres nettsted om en rekke emner, inkludert nyheter, underholdning og sport.
 20. ABC Nyheter: En uavhengig nettavis som dekker en rekke emner. De aksepterer gjesteblogger om aktuelle emner, nyheter og kommentarer.
 21. Tek.no: Et nettsted dedikert til teknologi og elektronikk. De aksepterer gjesteblogger om produktanmeldelser, teknologitrender og mer.
 22. TU.no: Teknisk Ukeblad sin nettportal, en ledende kilde for teknologi og industri nyheter. De aksepterer gjesteblogger om teknologi, vitenskap og industri.
 23. DN.no: Dagens Næringslivs nettsted, en av Norges største aviser for økonomi og næringsliv. De aksepterer gjesteblogger om økonomiske trender, næringsliv og finans.
 24. Hegnar.no: Et nettsted dedikert til økonomi, næringsliv og finans. De aksepterer gjesteblogger om økonomiske analyser, næringsliv og markedsføring.
 25. Kampanje.com: Et nettsted for markedsføring, medier og reklame. De aksepterer gjesteblogger om markedsføringstrender, reklame og medieanalyser.
 26. Estate Nyheter: Et nettsted dedikert til eiendomsnyheter. De aksepterer gjesteblogger om eiendomsmarkedet, arkitektur og byutvikling.
 27. Bygg.no: Et nettsted for byggeindustrien. De aksepterer gjesteblogger om byggeprosjekter, arkitektur og byggebransjen.
 28. Anleggsmaskinen: Et nettsted for anleggsbransjen. De aksepterer gjesteblogger om anleggsprosjekter, maskiner og utstyr.
 29. Båtmagasinet: Et nettsted for båtelskere. De aksepterer gjesteblogger om båtliv, seiling og båtutstyr.
 30. Seilas: Et nettsted dedikert til seiling og båtliv. De aksepterer gjesteblogger om seiling, båtutstyr og havlivet.
 31. Jakt & Fiske: Et nettsted dedikert til jakt, fiske og friluftsliv. De aksepterer gjesteblogger om jakt- og fisketips, utstyr og opplevelser i naturen.
 32. Villmarksliv: Et nettsted for friluftsliv og eventyr. De aksepterer gjesteblogger om friluftsliv, eventyr og utstyr.
 33. Sportsfiske: Et nettsted for sportsfiskere. De aksepterer gjesteblogger om fisketips, utstyr og fiskeopplevelser.
 34. Bil og Motorbloggen: Et nettsted for bil- og motorinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om bilanmeldelser, motor og bilnyheter.
 35. Helseleksikon: Et nettsted dedikert til helse og velvære. De aksepterer gjesteblogger om helse, fitness og velvære.
 36. Treningsforum: Et nettsted for fitness og trening. De aksepterer gjesteblogger om treningsprogrammer, kosthold og helse.
 37. Fotballbloggen: Et nettsted for fotballfans. De aksepterer gjesteblogger om fotballnyheter, analyser og kommentarer.
 38. Musikkbloggen: Et nettsted for musikkelskere. De aksepterer gjesteblogger om musikkanmeldelser, konserter og musikknyheter.
 39. Filmweb: Et nettsted for filmelskere. De aksepterer gjesteblogger om filmanmeldelser, filmnyheter og intervjuer.
 40. Bokelskere: Et nettsted for bokelskere. De aksepterer gjesteblogger om bokanmeldelser, litteratur og forfatterintervjuer.
 41. Kunstbloggen: Et nettsted dedikert til kunst og kultur. De aksepterer gjesteblogger om kunstutstillinger, kunstkritikk og kunstnerintervjuer.
 42. Designmagasinet: Et nettsted for designinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om design, interiør og arkitektur.
 43. Reisebloggen: Et nettsted for reiseelskere. De aksepterer gjesteblogger om reisetips, destinasjoner og reiseopplevelser.
 44. Matbloggen: Et nettsted for matelskere. De aksepterer gjesteblogger om oppskrifter, matanmeldelser og matlagingstips.
 45. Teknobloggen: Et nettsted for teknologiinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om teknologianmeldelser, teknologitrender og teknologinyheter.
 46. Fotobloggen: Et nettsted for fotografielskere. De aksepterer gjesteblogger om fotografitips, kameraanmeldelser og fotografiopplevelser.
 47. Miljøbloggen: Et nettsted dedikert til miljø og bærekraft. De aksepterer gjesteblogger om miljønyheter, bærekraft og naturvern.
 48. Utdanningsbloggen: Et nettsted for utdanning og læring. De aksepterer gjesteblogger om utdanningsnyheter, læringsstrategier og pedagogikk.
 49. Familiebloggen: Et nettsted for familie og foreldre. De aksepterer gjesteblogger om foreldretips, familieaktiviteter og barneoppdragelse.
 50. Motebloggen: Et nettsted for moteinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om motetrender, stilråd og motebransjenyheter.
 51. Hagebloggen: Et nettsted for hageinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om hagetips, plantepleie og hagedesign.
 52. Bygg og Bolig: Et nettsted for bygge- og boliginteresserte. De aksepterer gjesteblogger om byggeprosjekter, interiørdesign og boligmarkedet.
 53. ITavisen: Et nettsted for IT og teknologi. De aksepterer gjesteblogger om IT-nyheter, produktanmeldelser og teknologitrender.
 54. Helse og Livsstil: Et nettsted dedikert til helse og velvære. De aksepterer gjesteblogger om helse, fitness og livsstil.
 55. Norsk Ukeblad: Et populært ukeblad som dekker en rekke emner. De aksepterer gjesteblogger om aktuelle emner, livsstil og underholdning.
 56. Norsk Håndverksinstitutt: Et nettsted dedikert til håndverk og tradisjoner. De aksepterer gjesteblogger om håndverksteknikker, tradisjoner og kultur.
 57. Norsk Skogbruk: Et nettsted for skogbruk og skogindustrien. De aksepterer gjesteblogger om skogbruk, skogindustri og naturvern.
 58. Norsk Musikk: Et nettsted for musikkinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om musikkanmeldelser, konsertopplevelser og musikknyheter.
 59. Norsk Fotball: Et nettsted for fotballfans. De aksepterer gjesteblogger om fotballnyheter, kampanalyser og spillerintervjuer.
 60. Norsk Fiske: Et nettsted for fiskeinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om fisketips, utstyr og fiskeopplevelser.
 61. Norsk Kultur: Et nettsted dedikert til norsk kultur og tradisjoner. De aksepterer gjesteblogger om kulturarrangementer, tradisjoner og historie.
 62. Norsk Natur: Et nettsted for naturinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om naturvern, dyreliv og friluftsliv.
 63. Norsk Teknologi: Et nettsted for teknologiinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om teknologitrender, produktanmeldelser og IT-nyheter.
 64. Norsk Reiseliv: Et nettsted for reiseinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om reisetips, destinasjoner og reiseopplevelser.
 65. Norsk Mat: Et nettsted for matinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om oppskrifter, matanmeldelser og matlagingstips.
 66. Norsk Helse: Et nettsted dedikert til helse og velvære. De aksepterer gjesteblogger om helse, fitness og livsstil.
 67. Norsk Utdanning: Et nettsted for utdanning og læring. De aksepterer gjesteblogger om utdanningsnyheter, læringsstrategier og pedagogikk.
 68. Norsk Sport: Et nettsted for sportsinteresserte. De aksepterer gjesteblogger om sportsnyheter, treningsråd og sportsanalyser.
 69. Norsk Økonomi: Et nettsted for økonomi og finans. De aksepterer gjesteblogger om økonomiske trender, finansråd og næringsliv.
 70. Norsk Vitenskap: Et nettsted for vitenskap og forskning. De aksepterer gjesteblogger om vitenskapelige oppdagelser, forskningsnyheter og vitenskapelige analyser.

Hvordan gjesteblogging påvirker dine Google-rangeringer?

Gjesteblogging kan ha en stor innvirkning på dine Google-rangeringer. Google bruker lenker som en av sine viktigste rangeringsfaktorer. Når du får en lenke fra et høykvalitets nettsted gjennom gjesteblogging, forteller det Google at ditt nettsted er troverdig og relevant. Dette kan hjelpe nettstedet ditt til å rangere høyere i søkeresultatene.

Men husk, kvaliteten på lenkene du bygger er viktigere enn kvantiteten. Google verdsetter høykvalitets, relevante lenker mye mer enn et stort antall lavkvalitets lenker. Så fokuser på å skrive høykvalitets gjesteblogger for høykvalitets nettsteder.

Hvordan gjesteblogge?

Når du har funnet et passende nettsted og fått godkjenning for å gjesteblogge, er det på tide å begynne å skrive ditt innlegg. Her er noen tips for å sikre at ditt gjesteblogginnlegg er en suksess:

 1. Forstå målgruppen: Før du begynner å skrive, ta deg tid til å forstå målgruppen til nettstedet du skriver for. Hva er deres interesser? Hva slags innhold liker de? Dette vil hjelpe deg å skrive et innlegg som resonnerer med dem.
 2. Lever høykvalitetsinnhold: Ditt gjesteblogginnlegg bør være av høy kvalitet. Det bør være godt forsket, godt skrevet, og gi verdi til leserne. Husk, dette innlegget representerer deg og ditt nettsted, så sørg for at det er ditt beste arbeid.
 3. Inkluder en lenke til ditt nettsted: Dette er hele poenget med gjesteblogging, ikke sant? Sørg for å inkludere en lenke til ditt nettsted i innlegget. Dette kan være i forfatterbioen din, eller naturlig inne i teksten hvis det er relevant.
 4. Følg retningslinjene: De fleste nettsteder har retningslinjer for gjesteblogging. Dette kan inkludere ting som lengden på innlegget, antall lenker du kan inkludere, og typen innhold de aksepterer. Sørg for å lese og følge disse retningslinjene nøye.
 5. Promoter innlegget ditt: Når innlegget ditt er publisert, ikke glem å promotere det. Del det på dine egne sosiale medier, send det ut til din e-postliste, og gjør alt du kan for å få det til å nå så mange mennesker som mulig.

Gjesteblogging kan være en tidskrevende prosess, men belønningene er verdt det. Med litt tålmodighet og hardt arbeid, kan du bygge verdifulle lenker, øke din online synlighet, og etablere deg selv som en autoritet i din bransje.

Photo of author

Bjørn Are Solstad

Bjørn Are er styreformann og CEO i Devenia Ltd. Devenia er et britisk selskap som spesialiserer seg på bygging av hjemmesider, nettbutikker og blogger for politikere, næringsliv og private i mange land. Alt vi gjør, tar utgangspunkt i SEO.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.