Hva er ❤️ lenkebygging?

Er lenkebygging virkelig nødvendig er et spørsmål vi får fra tid til annen. Så, da kan vi like gjerne starte med å forklare hva lenkebyggingen er og hva det handler om med en gang.

Hvorfor trenger vi egentlig lenker? Et eksempel

Vi bygger lenker for å påvirke hvilken plassering vi havner på i søkemotorene for de ordene og frasene vi ønsker å bli funnet på. Skal vi ta utgangspunkt i denne posten kanskje? I denne posten ønsker jeg å komme høyt på Google når du søker etter «hva er lenkebygging».

Ved å jobbe målrettet i skrivingen av denne posten, må jeg derfor holde øye med to ting.

  1. Er posten godt skrevet for personen som skal lese posten?
  2. Vil robotene til Google oppfatte posten min om hva lenkebygging er som mest relevant i forhold til frasen?

Jeg må altså finne en balanse mellom mitt ønske om å formidle på en god og velformulert måte for deg som skal lese dette, og samtidig passe på at du vil finne posten når du skriver inn hva er lenkebygging i søkefeltet på Google. Det er ikke så vanskelig egentlig, men handler mer om å ha flere enn en tanke i hodet samtidig.

Er alt dette virkelig nødvendig?

Så, da kommer vi til et spørsmål jeg har blitt spurt av enkelte kunder: Er nå virkelig dette nødvendig da? Gjør ikke dette seg selv egentlig?

Et praktisk eksempel på en som ikke trenger å tenke på lenkebygging

For noen kommer lenkene helt naturlig. La oss ta et eksempel: Brad Pitt lager seg en blogg. Så skriver han noen artikler. Deretter forteller han i et selskap han deltar i til folka der at han har skrevet noe om innspillingen av en film han var med i på bradpitt.com. Kanskje han til og med hinter om at det han har skrevet kommer til å sjokkere.

Mest sannsynlig er dette alt Brad Pitt trenger å gjøre for å få masse relevante lenker til bloggen sin. Lenkebyggingen gjør seg selv fordi Brad Pitt er en kjendis som får masse oppmerksomhet uansett hva han gjør.

Og her er det motsatte. En som virkelig trenger å bygge seg noen lenker

Dette leder meg så til den motsatte enden av kjendisskalaen. Sjenerte Ole Bertil fra Hamar lager seg en blogg hvor han møysommelig skriver innlegg etter innlegg i årevis. I statistikken for bloggen er det bare Ole Bertil selv, søstra hans og mora som har vært inne og lest innleggene. Ole Bertil stakkar er så sjenert at han ikke tør fortelle noen andre om bloggen han jobber så hardt med.

Lenker til Ole Bertils blogg kommer ikke av seg selv. Han må gjøre noe aktivt for å få snøballen til å rulle. Han vet jo med seg selv at innholdet han har laget holder høy kvalitet, men det hjelper jo ikke om ingen finner det.

Snakker Google sant om SEO og lenkenes betydning?

Google’s SEO team sier ofte: ikke tenk på søkemotoroptimalisering og lenkebygging. Er innholdet ditt godt nok, vil folk finne det og lenke til det av seg selv. Er dette sant? Vil de finne det? Og vil de virkelig lenke til det? Sier Google sannheten om hvor bra algoritmene deres er, eller serverer de oss en liten skrøne for å dekke over at de ikke er ufeilbarlige? Har Google muligens et økonomisk motiv som de ikke snakker om for å tåkelegge hva lenkebygging er, og hvorfor det er nødvendig å bruke tid og ressurser på dette?

Lenkebygging er lett og vanskelig samtidig

Å bygge lenker til din hjemmeside, blogg, nettbutikk eller en profilside kan både være kjempelett og helt umulig samtidig. Det kommer an på så mange faktorer som du vil se i fortsettelsen av denne artikkelen.

Vi bygger lenker for å påvirke plasseringene våre i søkeresultatene

Ved å få flere lenker som peker inn til sidene på domenet, signaliserer vi til Google at domenet vårt er vel verdt å dyttes oppover i listene. Grunnen til at dette skjer, er at Google bruker lenker som sitt viktigste rangeringssignal utenom selve innholdet på sidene. En eller annen form for lenkebygging er derfor helt nødvendig for vanskelige ord og fraser med mye konkurranse. Et slikt ord kan være alt fra generelle ord som sko, sykkel og bildekk til varemerker, personer, bedriftsnavn som DNB.

Hva er lenkebygging for bedrifter i ulike bransjer?

Lenkebygging og lenkebygging er to ulike ting (eller flere). Det kommer altså an på bransjen man jobber i. Så, da er det like greit å snakke om ulike bransjer separat for å gjøre det litt lettere å skjønne hvordan du må tilnærme deg dette.

Hva må en snekker gjøre for å få lenker til hjemmesiden sin?

Er du snekker, og ønsker å få flere kunder fra Google søk, trenger du å jobbe med de lokale resultatene i tillegg til de generelle. Du vet, det som kommer opp før de generelle søkeresultatene om vises i et lite kart. Folk som trenger en snekker må være sikre på at den snekkeren de bestiller befinner seg i nærområdet. Så det første du skal gjøre, er å få på plass en oppføring på Google Business konto. Du kan se hvordan vår konto ser ut her.

Bransjerelatert lenkebygging

Hva må en advokat gjøre for å få seg noen lenker? Hva må en nettbutikk som selger speil gjøre for å få lenker til butikken sin? For mange bransjer kan det være vanskelig å få lenker til sidene.

Lenkebygging er en viktig del av søkemotoroptimalisering (SEO) og kan variere betydelig avhengig av bransjen. Her er noen eksempler på hvordan ulike bedrifter kan tilnærme seg lenkebygging:

  1. Snekker: Som en lokal håndverker, kan en snekker dra nytte av lokale kataloger og anmeldelsesnettsteder. Det mest kjente er TrustPilot utenom direkte på Google. De kan også samarbeide med lokale leverandører og relaterte bedrifter for å få lenker. For eksempel kan en snekker skrive en gjesteblogg for en lokal malingbutikk om «Hvordan velge riktig tre for ditt neste prosjekt», og inkludere en lenke tilbake til sin egen nettside.
  2. Advokat: Advokater kan dra nytte av profesjonelle nettverk og juridiske kataloger for å bygge lenker. De kan også skrive informative artikler om juridiske emner for publikasjoner i bransjen eller lokale nyhetsnettsteder, med lenker tilbake til deres egen nettside. For eksempel kan en advokat skrive en artikkel om «Hvordan navigere i skilsmisseprosessen» for en lokal avis, og inkludere en lenke tilbake til sin egen nettside.
  3. Nettbutikk som selger speil: En nettbutikk kan bruke en rekke strategier for lenkebygging. De kan samarbeide med interiørdesignbloggere og -nettsteder for å få produktene deres omtalt, med lenker tilbake til deres egen nettside. De kan også skrive informative artikler om «Hvordan velge det perfekte speilet for ditt hjem» eller «Slik rengjør og vedlikeholder du speilene dine», og publisere dem på egen blogg eller som gjesteblogger på andre nettsteder, med lenker tilbake til deres egen nettside.

Det er viktig å merke seg at kvaliteten på lenkene er like viktig som antallet. Lenker fra relevante, høykvalitets nettsteder vil ha en større innvirkning på SEO enn lenker fra lavkvalitets nettsteder.

Photo of author

Bjørn Are Solstad

Bjørn Are er styreformann og CEO i Devenia Ltd. Devenia er et britisk selskap som spesialiserer seg på bygging av hjemmesider, nettbutikker og blogger for politikere, næringsliv og private i mange land. Alt vi gjør, tar utgangspunkt i SEO.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.